Lopper
Lopper

Lopper

Lær om loppens sykdommer, livssyklus og bekjempelse

PARASITTEN DU IKKE HAR LYST TIL Å HA I HJEMMET DITT

I Danmark og sydover kjenner de godt til problemet og irritasjonen ved å ha lopper i hjemmet og på kjæledyret sitt. Dette er ukjent i Norge og derfor kan det være et sjokk hvis kjæledyret har dratt med seg lopper hjem fra ferie, Lopper er ikke en parasitt man har lyst til å ha i hjemmet, fordi det kan ta lang tid å bli kvitt dem. Når du har fått lopper i hjemmet skal man både behandle kjæledyret og hjemmet, da lopper legger mange egg og har en unik livssyklus.

HVOR LEVER LOPPER?

Loppens egg glir ned i tepper, sofaer eller gulvsprekker der de raskt utvikler seg til nye, voksne lopper. På bare tre uker kan fem lopper bli til 6000 nye lopper i forskjellige utviklingsstadier.

HVORDAN SER EN LOPPE UT?

Lopper er cirka 1-3 mm lange, er brunoransje og har lange bakbein som de bruker når de hopper. En loppe kan faktisk hoppe over 18 cm bortover og 33 cm oppover. Det betyr at en loppe lett kan flytte seg fra vert til vert og bytte nærmiljø når den er utvokst. Når først de befinner seg i pelsen til dyrene dine, krabber og springer de mellom hårstråene. Hunnloppene er større enn hannloppene. Hunnloppene kan legge 50 egg om dagen i katte- eller hundepelsen.

 

 

Beskytt hunden din mot lopper med FRONTPRO®-produktet våre.

LOPPENS LIVSSYKLUS

Egg
1. stadium: Egg

Faller av pelsen der hunden eller katten oppholder seg – i møbler, på tepper, i bilen eller i sengen – hvor de klekkes til larver etter en uke. 

Larve
2. stadium: Larve

Søker bort fra lyset, langt ned i tepper, møbler og gulvsprekker, hvor de forpuppes etter 1-2 uker. 

Puppe
3. stadium: Puppe

Forvandles til voksne lopper som klekkes når de kjenner varme, karbondioksid og bevegelse. Det smarte for loppen, men farlige og irriterende for mennesker og dyr, er at loppen på dette stadiet først kommer ut av puppen sin når omgivelsene er ideelle til det. For loppen krever det en helt bestemt temperatur og luftfuktighet i omgivelsene. Man kan derfor ikke bekjempe lopper med kulde eller varme, for loppen vil bare vente med å komme ut av puppen. Det kan den vente i flere måneder på.

Voksen loppe
4. stadium: Voksen loppe

Suger blod fra hunden eller katten din og legger opptil 50 egg om dagen. 

SYKDOMMER

Lopper kan overføre sykdommer. Les mer om de vanligste her.

Three Paragraph

Bendelorm

Loppelarver kan komme i kontakt med utstøtte bendelormdeler i dyrets kurv eller sofaen, der den spiser av dem. Loppelarven inntar dermed bendelormegg som videreutvikler seg i den voksne loppen. Når hunden eller katten slikker pelsen for å bli kvitt loppene, følger bendelormeggene med og gir hunden eller katten bendelorm.

Loppeallergi

Hunden eller katten reagerer på loppens spytt, som overføres når loppen suger blod. Symptomene er lett til voldsom kløe, hårtap, stress og nedstemthet.

SLIK SJEKKER DU OM DYRET HAR LOPPER

Først og fremst bør du gå til veterinæren om du mistenker lopper, da det ikke er vanlig i Norge. Men du kan også sjekke etter lopper ved å følge instruksjonen nedenfor.
Forberedelse
Trinn 1: Forberedelse

Finn en lusekam og litt hvitt papir eller tørkerull. 

 

Lusekam
Trinn 2: Lusekam

Lusekammen skal du dra gjennom området rundt halen på katten eller hunden din da det typisk er her loppene gjemmer seg. 

Loppeavføringstest
Trinn 3: Loppeavføringstest

Hvis du ikke finner voksne lopper i lusekammen, kan du prøve å banke av den på et papir. Hvis du da finner noe kaffegrumsliknende på papiret, kan du fukte papiret med vann og se om det farges rødt. Da får man bekreftet at det er loppeavføring, fordi loppens ekskrementer primært består av ufordøyd blod.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

HVORDAN OPPDAGER JEG OM HUNDEN ELLER KATTEN MIN HAR FLÅTT?

Ofte kan man se flåtten med det blotte øye. Flått kan ha forskjellige former, farger og størrelser. Flått som ikke har sugd seg helt fulle ennå, er som regel ovale, flate og små (omtrent på størrelse med et sesamfrø). Flått som har sugd seg fulle av blod, er cirka på størrelse med en ert. Hvis pelsen er tykk, kan flått være vanskelige å se, men man kjenner dem når man drar hånda gjennom pelsen.

HVILKE HELSEPROBLEMER KAN ET FLÅTTBITT GI?

Flått kan overføre farlige infeksjonssykdommer. Spesielt hunder kan bli alvorlig syke av det. Sykdommer som kan oppstå som følge av flåttbitt, er borreliose, anaplasmose, babesiose eller skogflåttencefalitt (TBE). Du finner ytterligere opplysninger om de forskjellige sykdommene HER.

KAN JEG BLI SYK ETTER FLÅTT- ELLER LOPPEBITT?

Alle stikk eller bitt kan gi irritasjon og betennelse. Men en mulig overføring av infeksjoner til deg eller dyret ditt er enda farligere. For eksempel kan borreliabakterien overføres av flått, typisk når flåtten har sugd blod i 24 - 72 timer. Derfor er det viktig å fjerne flått fortest mulig.

HVA OM DYRET SPISER EN DØD PARASITT?

Det er usannsynlig at dyret tar skade av det. Men lopper kan inneholde utviklingsstadier av bendelorm. Hvis dyret sluker en sånn loppe, kan det utvikle seg et bendelormangrep. Derfor er det viktig at dyr som har fått lopper, også behandles mot bendelorm.

LES MER OM

Parasitter kan være plagsomme og kan spre sykdommer. Bli klokere på andre parasitter.

Three Paragraph

Flått