Flåter
Flåter

FLÅTT

Lær om flåttens sykdommer, livssyklus og bekjempelse

VERDENS NEST STØRSTE SPREDER AV SMITTSOMME SYKDOMMER

Det dukker opp stadig flere flåttbårne sykdommer i Europa. Denne utviklingen skyldes i høy grad den globale transporten av kjæledyr de siste 20 årene og et generelt varmere klima. Da flåtten kan leve i opptil tre år og suger blod i flere stadier av utviklingen sin, er det risiko for at den overfører smitte fra et vertsdyr til et annet. Det gjør flåtten til verdens nest verste smittespreder, bare overgått av malariamyggen.

NÅR ER DET FLÅTTSESONG?

Mars til oktober er høysesong for de vanligste flåttartene, men det er ofte store regionale forskjeller. Vegetasjonen, luftfuktigheten, forekomsten av vertsdyr og temperaturen spiller inn. De trives best i en luftfuktighet over 75 % og i temperaturer på 7-30 grader, men kan overleve ned til 10 minusgrader.

HVOR LEVER FLÅTT?

Flått trives i områder med høy vegetasjon og finnes hovedsakelig i skogen og på tettbevokste enger. Der ligger de på lur i det høye gresset eller buskene og venter på ofrene sine. Men man finner dem også i byparker og i private hager – alle steder der deres naturlige vertsdyr lever: mus, fugler, harer, rev og rådyr.

KAN MAN SE EN FLÅTT?

Ofte kan man se flått med det blotte øye, men de kan ha forskjellige former, farger og størrelser. Flått som ikke har sugd seg helt fulle ennå, er som regel ovale, flate og små (på størrelse med et sesamfrø). Flått som har sugd seg fulle av blod, er cirka på størrelse med en ert. Hvis pelsen er tykk, kan det være vanskelig å få øye på flåttene, men man kjenner dem når man stryker hånden gjennom pelsen.

Beskytt hunden din mot flått med FRONTPRO®-produktet våre.

FLÅTTENS LIVSSYKLUS

Egg
1. stadium: Egg

Den voksne hunnen legger opptil 4000 egg på jorden i fuktig vegetasjon, deretter dør den. Eggene klekkes etter 1-3 måneder.

Larve
2. stadium: Larve

Larven venter på et vertsdyr som den kan suge blod fra. Et blodmåltid kan vare noen dager eller opptil en uke hvis den får være uforstyrret.

Nymfe
3. stadium: Nymfe

Nymfen trenger blod for å fortsette utviklingen sin. Den har ingen øyne, men kjenner varmen og karbondioksidutslippet fra ofrene sine. Når nymfen har spist ferdig, venter den i gresset til den har blitt en voksen flått.

Voksen flått
4. stadium: Voksen flått

Flåtten er nå kjønnsmoden. Hunnen parrer seg og søker etter et nytt vertsdyr for å få sitt siste blodmåltid. Uten blodet kan ikke hunnen legge egg.

SYKDOMMER

Flått er verdens nest største spreder av smittsomme sykdommer og kan overføre farlige infeksjonssykdommer.

Three Paragraph

Borreliose

Forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi og overføres i Norden av skogflåtten Ixodes ricinus. Symptomer på borreliose kan være feber, nedsatt appetitt, sløvhet og halting. Sykdommen er sjelden – under 5 % av hundene som testes positive for borrelia-antistoffer, utvikler sykdommen, og den er ennå ikke diagnostisert på katter.

Anaplasmose

Utbredt over hele Europa, og tidligere kalt human granulocytær ehrlichiose. Anaplasmose gir forkjølelseslignende symptomer som leddsmerter og feber.

TBE (skogflåttencefalitt)

Flåttoverført virus som gir symptomer hos mennesker som minner om hjernehinnebetennelse. Det er også sett tilfeller hos hunder med symptomer som høy feber, nedstemthet, oppkast og i visse tilfeller dødsfall.

EN KOMPLETT GUIDE

Slik fjerner du en flått fra kjæledyret ditt
Hansker
Trinn 1: Hansker

Ta eventuelt på deg hansker. Det er ikke livsviktig å bruke hansker, så hvis du ikke har noen liggende, så la være med å gå ut og kjøpe noen for å fjerne flåtten. Grunnen til at det anbefales å bruke hansker, er at flåtten i visse tilfeller kan overføre sykdommer til deg hvis du har en liten rift eller et sår i huden.

Beroligelse
Trinn 2: AVSLAPNING

Berolig kjæledyret ditt, og ha kontrollen på det. Når du er klar til å fjerne flåtten fra hunden eller katten din, så er det veldig viktig at dyret er rolig og slapper av. Hvis hunden/katten fornemmer at noe er i gjære, kan den bli nervøs. Derfor kan det være lurt å være to om å fjerne en flått slik at den ene fjerner og den andre beroliger hunden eller katten.

Fjern flåtten
Trinn 3: Fjern flåtten

Ta flåttpinsetten og fjern flåtten i to enkle trinn. Først, spre pelsen rundt flåtten slik at du lett kan nå den. Skyv deretter sprekken på flåttfjerneren inn rundt flåtten til den sitter fast. Vri deretter flåttpinsetten rundt, og trekk forsiktig utover. Du kan bruke samme metode og fremgangsmåte til å fjerne en flått på deg selv med flåttpinsetten. 

Drep flåtten
Trinn 4: Drep flåtten

Du dreper flåtten ved å putte den i en beholder med white-spirit og sette på et lokk. La den ligge der i noen dager, og observer om hunden eller katten din viser tegn på sykdom. 

Desinfeksjon
Trinn 5: Desinfeksjon

Desinfiser bittstedet. Her må du bruke desinfiserende servietter til å rense bittstedet. Det er viktig at du holder øye med bittstedet og ser om det utvikler seg til å bli rødt og hovent. Dette kan nemlig være sykdomstegn.

Belønning
Trinn 6: Belønning

Belønn kjæledyret ditt. Når flåtten er trygt fjernet, så husk å belønne hunden eller katten din med ros, godbiter eller kos. Det er viktig at dyret får en god opplevelse med å få fjernet en flått.  

OFTE STILTE SPØRSMÅL

HVORDAN OPPDAGER JEG OM HUNDEN ELLER KATTEN MIN HAR FLÅTT?

Ofte kan man se flåtten med det blotte øye. Flått kan ha forskjellige former, farger og størrelser. Flått som ikke har sugd seg helt fulle ennå, er som regel ovale, flate og små (omtrent på størrelse med et sesamfrø). Flått som har sugd seg fulle av blod, er cirka på størrelse med en ert. Hvis pelsen er tykk, kan flått være vanskelige å se, men man kjenner dem når man drar hånda gjennom pelsen.

HVILKE HELSEPROBLEMER KAN ET FLÅTTBITT GI?

Flått kan overføre farlige infeksjonssykdommer. Spesielt hunder kan bli alvorlig syke av det. Sykdommer som kan oppstå som følge av flåttbitt, er borreliose, anaplasmose, babesiose eller skogflåttencefalitt (TBE). Du finner ytterligere opplysninger om de forskjellige sykdommene HER.

KAN JEG BLI SYK ETTER FLÅTT- ELLER LOPPEBITT?

Alle stikk eller bitt kan gi irritasjon og betennelse. Men en mulig overføring av infeksjoner til deg eller dyret ditt er enda farligere. For eksempel kan borreliabakterien overføres av flått, typisk når flåtten har sugd blod i 24 - 72 timer. Derfor er det viktig å fjerne flått fortest mulig.

HVA OM DYRET SPISER EN DØD PARASITT?

Det er usannsynlig at dyret tar skade av det. Men lopper kan inneholde utviklingsstadier av bendelorm. Hvis dyret sluker en sånn loppe, kan det utvikle seg et bendelormangrep. Derfor er det viktig at dyr som har fått lopper, også behandles mot bendelorm.

LES MER OM

Parasitter kan være plagsomme og kan spre sykdommer. Bli klokere på andre parasitter.

Three Paragraph

Lopper