Kunnskap om lopper på hunder og katter

Kunnskap om lopper på hunder og katter
Kunnskap om lopper på hunder og katter

Fakta om lopper

  • Størrelse: 1 - 4 mm
  • Farge: Brunoransje
  • Utvikling: Egg ⇒ larve ⇒ puppe ⇒ voksen larve
  • Høysesong: Sensommer til jul (men de lever hele året)
  • Sykdommer: Lopper kan overføre bendelorm, Bartonella «katteklorfeber» og loppeallergi
  • Bytte: Mennesker og varmblodige dyr
  • Egg: Legger opptil 50 egg om dagen
  • Behandling/forebygging: Kamming, rengjøring og loppemiddel
  • Hoppeevne: En loppe kan hoppe 18 cm høyt og 33 cm langt
  • Levested: 5 % som voksne lopper i pelsen på dyr, og 95 % som egg, larver og pupper i nærmiljøet
  • Formeringshastighet: 1 loppe kan bli til 20 000 lopper på to måneder

 

Når er det loppesesong?

Lopper er motstands- og tilpasningsdyktige skapninger. Med milde vintre, varme somre og velisolerte hus kan loppene leve i det skandinaviske klimaet året rundt. Det skyldes blant annet at loppeeggene først klekkes når forholdene er egnet til det. Derfor kan man ikke utpeke en spesifikk loppesesong da de kan forekomme hele året. Imidlertid er det høysesong fra sist på sommeren til jul.

 

Loppens livssyklus

Loppen går gjennom fire stadier i livet sitt:

1. Egg
Loppen starter som egg og klekkes ut etter 2-10 dager. Da eggene er glatte, ryr de av pelsen på hunden og/eller katten din der de oppholder seg, f.eks. i sengen, på sofaen, gulvteppet, i bilen osv. 
 

2. Larve
Når egget klekkes, kommer loppen ut som larve. Her vil den søke vekk fra lyset – langt ned i tepper, revner, sprekker, lister og paneler. Etter én til to uker forpupper larvene seg.
 

3. Puppe
I puppen går loppen fra larve til voksen loppe. De klekkes ut når de kjenner varme, karbondioksid og bevegelse. Vanligvis er loppene i puppestadiet i omtrent ei uke, men de er så tilpasningsdyktige at de kan vente i flere måneder med å klekkes ut hvis forholdene ikke er optimale i forhold til temperatur og luftfuktighet. Det gjør loppene svært motstandsdyktige da man derfor verken kan bekjempe dem med varme eller kulde. Imidlertid varer utviklingen fra egg til voksen loppe vanligvis bare tre uker.
 

4. Voksen loppe
Når loppen kommer ut av puppen som voksen loppe, begynner den å suge blod fra hunden og/eller katten din. Den voksne loppen lever på vertsdyret sitt i cirka én måned og kan legge opptil 50 egg om dagen.

Da loppene har fire livsstadier og kan være i puppen i flere måneder, finnes de aller fleste lopper som egg, larver og i puppe (95 %). Det er altså bare en liten del av loppene som er fullvoksne og i dyrenes pels (5 %). Derfor må du være nøye med ikke bare å behandle kjæledyret ditt, men omgivelsene også.
 

Er lopper farlige?
Er lopper farlige?

Er lopper farlige?

De fleste lopper er mer plagsomme enn desidert farlige. Loppebitt kan imidlertid gi kløe, rødme, hår-/pelstap, hudbetennelse, sår, flass og generell hudirritasjon. Dessuten kan lopper overføre sykdommer som:

Bendelorm:
Loppelarver kan ha inntatt deler av avstøtte bendelormer og dermed bendelormegg som utvikler seg i den voksne loppen. Når hunden eller katten din slikker pelsen sin, kan den dermed komme til å innta voksne lopper med bendelormegg som gir katten eller hunden bendelorm.

Bartonella «katteklorfeber»:
Bartonella kan bli overført til katten din via loppebitt eller fra en bestemt type flått. Mennesker kan i sjeldne tilfeller få overført sykdommen via bitt- og kloresår fra katten. 

Vær oppmerksom på følgende symptomer:

  • Utslett
  • Feber
  • Mindre nevrologiske forstyrrelser

Loppeallergi
Når loppen biter og suger blod, kan hunden eller katten reagere på loppens spytt. 

Vær oppmerksom på følgende symptomer:

  • Hårtap
  • Stress
  • Kløe
  • Nedstemthet

 

De mest kjente loppeartene

Generelt deles loppearter i Norge opp etter deres primære vertsdyr. Vi gjennomgår de mest kjente her:


Menneskelopper

Menneskeloppen kan for oss mennesker virke som den mest skremmende loppen, og den var også den vanligste loppearten i boliger før i tiden. Imidlertid er sannsynligheten for å finne en menneskeloppe veldig liten i dag. Det skyldes at menneskeloppen trives i fuktige omgivelser, og husene våre har med tiden blitt for tørre for dem. Likevel kan den i sjeldne tilfeller fortsatt finnes i fuktige sprekker i huset, møblene osv.

Den kan sitte på andre vertsdyr som rotter, svin osv. Det skjer imidlertid ikke i Norge, men i varmere strøk i Europa der den fortsatt lever i boligene.


Fuglelopper

I motsetning til menneskeloppen er fugleloppen vanligere her i Norge og kan, som menneskeloppen, overleve på andre vertsdyr enn det navnet antyder.

Det betyr at vi mennesker godt kan oppleve bitt fra fuglelopper – spesielt i vårmånedene april-mai der bitt fra lopper oftest skyldes denne arten som man får på seg i nærheten av fuglereir eller hønsehus. Vi opplever fuglelopper på mennesker og andre dyr, som hunder og katter, da mange lopper bommer når de hopper etter en fugl. Og da setter de seg i stedet klar til å hoppe på et forbipasserende menneske eller dyr. Derfor kan det være vanskelig å finne selve kilden til loppene. Det kan hende at man selv eller ens kjæledyr har gått under eller forbi et fuglereir i hagen, carporten eller på gåturen. Man kan også risikere å få dem rett inn i hjemmet sitt via en luftekanal eller med vasketøyet.


Pinnsvinlopper

Pinnsvinlopper kan godt bite mennesker og formerer seg raskt – det er ofte opptil tusen lopper på ett enkelt pinnsvin. Både mennesker og dyr, som hunder og katter, kan få dem på seg og bli bitt hvis de roter i eller er i nærheten av et pinnsvinbo. Imidlertid kan de ikke overleve lenge på andre vertsdyr. De formerer seg bare i selve pinnsvinboet, og de dør raskt i et tørt inneklima.


Katte- og hundelopper

De to loppeartene minner mye om hverandre og biter dessverre også gjerne mennesker. Man regner med at hvert år får én tredjedel av hunde- og kattebestanden i Norge lopper. Før i tiden var hundeloppen den vanligste, men i dag er det katteloppen som kjæledyrene våre oftest er plaget av. Katteloppen lever både på hunder og katter mens hundeloppen ikke kan overleve på katter. Derfor kan man, hvis man har lopper på kjæledyret sitt, oftest ta utgangspunkt i at det er kattelopper. Hvis ens hund skulle være plaget av hundelopper, så er behandlingen imidlertid den samme som ved kattelopper.
 

Kan lopper leve i sengen?
Kan lopper leve i sengen?

Hvordan sjekker jeg om hunden eller katten min har lopper?

De første tegnene kan være at hunden eller katten din begynner å klø, bite og klore seg voldsomt. Hvis det vekker mistanken din, kan du se etter loppebitt, som er kløende knopper. Det er ofte en stikkanal i midten av knoppen, og stikkene vil sannsynligvis være plassert tett på rekke.

Det kan imidlertid være vanskelig å se de røde bittene gjennom hundens eller kattens pels. Derfor kan den letteste måten å sjekke kjæledyret ditt for lopper på, være å kamme gjennom pelsen med en lusekam.

Vi guider deg gjennom det her:

  1. Vær i rolige omgivelser med kjæledyret ditt.
  2. Finn fram lusekam og tørkepapir.
  3. Dra lusekammen gjennom pelsen til katten eller hunden din. Fokuser på områdene rundt halsen, lysken og haleroten der loppene ofte samler seg.
  4. Bank/tørk av lusekammen i hvitt tørkepapir. Hvis det faller ut noe som ligner kaffegrut på tørkepapiret, så kan det være loppeekskrementer. Sjekk det ved å fukte tørkepapiret med vann for å se om de svarte bitene farger papiret rødt, dette fordi loppers ekskrementer hovedsakelig består av størknet blod.

 

Kan lopper smitte fra hunder eller katter til mennesker?

Loppene på hunden eller katten din er som regel kattelopper. Denne loppearten kan godt bite mennesker, ja, men de kan (heldigvis) ikke overleve på mennesker, og derfor er levetiden deres på mennesker svært begrenset.

I stedet søker loppene tilbake mot vertsdyr der de trives optimalt, som hunden eller katten din, da det mørke, fuktige miljøet i pelsen er gunstig for dem. Funksjonen til oss mennesker er altså degradert til transportører av loppene framfor et hjem. Derfor kommer ikke lopper til å formere seg på deg, og hvis du ikke har dyr i hjemmet, kan loppene heller ikke fullføre livssyklusen sin hvor de går fra egg til larve til puppe til voksen loppe.

 

Kan lopper leve i sengen?

Det kan være relativt lett å fjerne lopper fra hunden eller katten din. Imidlertid er det bare 5 % av loppene som viser seg som fullvoksne lopper og plager kjæledyret ditt. De resterende 95 % av loppene i hjemmet ditt gjemmer seg enten som egg, larver eller pupper i sprekker, revner, lister, paneler, sofa og ja – sengen din også. Derfor er det viktig å beskytte hunden eller katten din mot lopper før skaden har skjedd. Spesielt fordi lopper kan være i puppeform i flere måneder før de blir fullvoksne. For å bli helt kvitt loppene, bør du behandle sammenhengende hver måned i minst tre til fire måneder.
 

Hvordan blir jeg kvitt lopper?

Når du først har fått lopper inn i hjemmet ditt og på kjæledyrene dine, er det vanskelig å bli kvitt dem, men ikke umulig!

Vi kommer med et par gode råd til å bli kvitt de motstandsdyktige ubudne gjestene:


Identifiser smittekilden

Hvis du kan finne ut hvor loppene kommer fra (f.eks. forlatt fuglereir, forlatt pinnsvinbo, spesifikt hjørne i hjemmet eller annet), så må du først og fremst fjerne smittekilden for å unngå at loppene kommer tilbake eller aldri helt forsvinner.


Rengjør

Innendørs bør du vaske alle overflater og støvsuge de infiserte rommene, sengene og kjæledyrenes liggeplasser. Husk å støvsuge langs lister, sprekker og paneler da lopper er lyssky. Skift støvsugerposen etter hver støvsuging sånn at egg, larver, pupper og lopper kommer ut av huset.

Rist alle tekstilene, og vask dem på så høye temperaturer som de tåler – ikke minst hundens eller kattens soveplass. Damprens tekstilene som ikke tåler eller får plass i vaskemaskinen. Vask kjæledyrets matskål, vannskål og leker. Gjenta dette annenhver dag i ei uke.


Rens pelsen med en lusekam

Dra lusekammen gjennom pelsen til katten eller hunden din. Fokuser på områdene rundt halsen, lysken og haleroten der loppene ofte samler seg. Saml opp det som kommer av på en bit tørkepapir som du kaster etter hver gang.


Behandle hunden din mot lopper

Heldigvis finnes det enkle og effektive behandlinger som beskytter hunden din mot både lopper og flått i én hel måned om gangen – så unngår du også den omfattende hovedrengjøringen:

FRONTPRO til hund: Myk tyggetablett som kan gis både med og uten fôr. Hver tablett virker i 30 dager.

FRONTPRO kan kjøpes reseptfritt på ditt lokale apotek og på nettet.


Det er viktig å gjenta og vedlikeholde behandlingen av kjæledyret ditt da det bare er cirka 5 % av loppene som er fullvoksne når hunden blir angrepet. De resterende 95 % av loppene lever som egg, larver eller pupper hvor de bare venter på at det blir deres tur til å bli voksne lopper. Derfor må du gjenta behandlingen over lengre tid til du er sikker på at alle loppene er borte. Det kan være lurt å behandle kontinuerlig da lopper lever og er aktive hele året.