Sitt, dekk, stå! 4 råd til nybegynnerlydighet for hunder

4 RÅD TIL NYBEGYNDERLYDIGHED FOR LEGESYGE HUNDE
4 RÅD TIL NYBEGYNDERLYDIGHED FOR LEGESYGE HUNDE

Livet med en veloppdragen hund er mye lettere enn det motsatte. Derfor er det lurt å melde seg på et lydighetskurs. Her får du noen teknikker til hvordan du selv kan øve det mest grunnleggende.

SITT!

Still deg foran hunden med en godbit i hånda, og sørg for at hunden også står oppreist. Hold godbiten over valpens hode med den ene hånda, og plasser den andre oppå valpens hofter. Valpen setter seg instinktivt for å få tak i godbiten. Akkurat idet valpen setter seg ned, sier du «Sitt!» og gir valpen både godbiten og ros. Dermed knytter valpen handlingen til belønningen. Du skal ikke regne med at valpen lærer det første gang. Det krever mye øvelse, tålmodighet og kjærlighet før det er på plass.

DEKK!

Hold en godbit i hånda, og få valpen til å sette seg. Hold den lukkede hånda di foran valpens nese, og flytt deretter hånda sakte mot gulvet slik at valpen må følge bevegelsene dine. Det viser valpen at den bare får godbiten nede på gulvet eller på bakken. Med én gang hunden ligger ned, skal du både rose den og gi den en godbit!

STÅ!

Gi valpen din «dekk»-kommandoen, og stå like ved den. Ikke sitt på kne, det kan valpen oppfatte som en invitasjon til lek. Gi valpen kommandoen «Stå» ved å holde ei hånd foran den mens du flytter deg to skritt unna. Hvis valpen ikke rører seg før du kaller på den, skal du belønne oppførselen og gjenta øvelsen mens du tar ett skritt lengre bort hver gang. Hvis valpen beveger seg, skal du selvfølgelig ikke straffe den, men i stedet gjenta leksjonen og stille deg litt nærmere hunden.

KOM!

Denne kommandoen kan være veldig nyttig og hjelpe hunden din ut av trøbbel ved å få den tilbake til deg hvis du mister båndet eller hvis døra blir stående åpen og hunden løper ut. Nedenfor får du 3 trinn til å lære hunden din kommandoen.

  • Ha hunden din i bånd, og gå ett skritt tilbake. Her er det lurt å ha fått den til å sitte, det vil nemlig gjøre det lettere, og du vil unngå at den automatisk går mot deg når du tar et skritt tilbake.
  • Deretter setter du deg på huk og sier «kom» mens du sakte trekker båndet mot deg selv.
  • Når hunden kommer bort til deg, gir du den en godbit og roser den.

Når hunden har lært å gjøre øvelsen med bånd på, kan du prøve å fjerne båndet. Tren deretter et par ganger om dagen, og øk gradvis avstanden mellom deg og hunden mens den sitter.

Det er fantastisk å ha en hund som er sosial og som kan være sammen med andre hunder. Men husk at når hunden din er tett sammen med andre hunder, er risikoen for at den blir smittet med lus eller lopper større. Derfor er det lurt å gi hunden din et loppemiddel. Dermed forebygger du at du får irriterende lus og lopper i hjemmet.