21 ting som hunder ikke bør spise

Giftig mad
Giftig mad


Mange tror at hunder kan spise alt vi spiser. Men faktisk er mye av maten vår giftig for hunden og kan i verste fall være livsfarlig for den. Dessuten kan mange ting i omgivelsene våre være farlig for hunden din. Hvis du er usikker på om hunden din har spist noe den ikke tåler, må du kontakte veterinæren omgående. I tilfelle av forgiftning er den viktigste overlevelsesfaktoren tiden mellom forgiftningen og oppstarten av behandling. Hvis du mistenker at hunden din har blitt forgiftet, må du søke hjelp hos veterinæren så fort som mulig.

 

HUNDER BØR IKKE SPISE:
 

Avokado
Inneholder persin, som er giftig for hunder og kan påvirke både melkekjertler og hjerte.

Bein
Alle fjærkrebein er en potensiell risiko for hunden fordi de kan splintres og sette seg fast i spiserøret eller magen. Oksebein kan gis rå. Hvis hunden din ikke er vant til å spise bein, skal de gis i små mengder for ikke å gi hunden diaré.

Blomsterløk
Mange av løkplantene våre er giftige. Hvis hunden din har gravd opp nysatte blomsterløk, er det viktig å snakke med veterinæren for å finne ut om den aktuelle arten er giftig for dyr.

Brokkoli
Bør ikke gis rå i store mengder til hunder. Kokt brokkoli er imidlertid helt ufarlig.

Sitrusfrukter
Bør ikke overdoseres over lengre perioder.

Blåmuggost
Inneholder roqueforti, en sopp som hunder er følsomme overfor.

Ferskvannsfisk
Må aldri gis rå, men kokt går fint.

Kjølevæske (etylenglykol)
Smaker søtt, noe som gir dyrene lyst til å drikke det. Stoffet er ekstremt giftig og gir nerveskader. En forgiftning av denne typen er som regel dødelig hvis dyret ikke kommer i behandling.

Løk
Alle slags løk inneholder stoffer som kan påvirke hundens blodlegemer. Store mengder kan forgifte hunder, og typiske symptomer er at hunden kaster opp, får diaré og at allmenntilstanden svekkes.

Medisin
Hunder kan lett komme til å spise medisin som er beregnet til mennesker.
Hvis det skjer, bør du kontakte veterinæren omgående slik at hunden kan komme i behandling for å forebygge forgiftning.

Nøtter
Har ofte et svært høyt innhold av soppsporer, er ofte svært salte og kan sette seg fast i halsen. Makadamianøtter er giftige for hunder selv om årsaken er ukjent.

Ugjæret deig
Når deigen gjærer i magen, kan hunden bli beruset og veldig oppsvulmet, noe som kan innebære en potensiell risiko.

Rabarbra og rabarbrablad
Bør ikke gis for ofte da det hemmer dannelsen av røde blodlegemer. Bladene inneholder oksalsyre, som kan være dødelig i høye doser.

Safran
Giftig for hunder i større doser.

Salt
Binder væske i kroppen. I større doser kan hunden få saltforgiftning, som i starten bare gir oppkast. Hvis hunden ikke får behandling, kan symptomene imidlertid forverres, og tilstanden kan bli svært alvorlig, til og med dødelig.

Spinat
Bør ikke gis for ofte da det hemmer dannelsen av røde blodlegemer.

Sopp
Mange arter er uegnet for hunder, og noen er giftige.

Teobromin
Finnes i sjokolade, te, kaffe og andre koffein- og kakaokilder. Hunder mangler enzymet som nedbryter stoffet, og derfor skjer forgiftningen raskt. Teobromin kan være svært giftig i mengder omkring 20 mg pr. kg kroppsvekt, og en mengde på omkring 100 mg pr. kg kroppsvekt kan være dødelig. Vær oppmerksom på at mørk sjokolade har et høyt innhold av teobromin.

Druer/rosiner
Kan være dødelig ved inntak av større mengder. Kan også gi nyreskader. Det er mange opplysninger om forgiftning med rosiner og druer, men det er fortsatt uklart hvorfor hunder ikke tåler dem.

Xylitol
Et søtemiddel som finnes i mange matvarer, men er ekstra vanlig i tyggegummi. For mye xylitol får hundens blodsukker til å falle, noe som kan gi permanente leverskader.

Eggehvite (rå)
Inneholder avidin, som gjør at vitaminer skilles ut sammen med avføringen i stedet for å bli tatt opp av kroppen. Ved koking ødelegges avidinets egenskaper.